Scootmobiel

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven scooter met drie,- vier,- of vijf wielen. Het voertuig is vooral geschikt voor mensen met een verminderde mobiliteit of mindervaliden. Een modern model heeft een maximale snelheid rond de 19 km/h en een actieradius van minimaal 100 kilometer. Het aantal voertuigen in Nederland is de laatste jaren sterk gestegen doordat gemeenten ze in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in bruikleen verstrekken. 

De bestuurder van een scootmobiel mag het voertuig gebruiken op de rijbaan, voetpad, (brom)fietspad en trottoir. Ze mogen niet gebruikt worden op wegen die fietsen en bromfietsers niet mogen gebruiken. Het maakt ze tot een aantrekkelijk alternatief voor woon-werk verkeer in gebieden met veel verkeersdrukte.  Een scootmobiel moet voorzien zijn van goed werkende verlichting aan de voor- en achterkant. Op het trottoir is de maximale snelheid 6 km/h. Ze zijn toegestaan in ziekenhuizen, supermarkten en grote warenhuizen. Openbare gebouwen en kleine winkels mogen zelf bepalen of en scootmobiel is toegestaan. Musea beschikken vaak over eigen museumrolstoelen voor bezoekers met mobiliteitsproblemen.   

Modellen voor binnen zijn compact van formaat, zijn zeer wendbaar en een licht gewicht. Op en af stappen gaat gemakkelijk. Ze zijn eenvoudig op te vouwen om mee te kunnen nemen in de auto of openbaar museum. In een vliegtuig mogen ze mee in de bagageruimte. Buiten zijn ze alleen te gebruiken voor kleine afstanden.   

Een scootmobiel voor buiten is groter en steviger gebouwd. Door een zwaardere accu is het mogelijk om langere afstanden te rijden. Ze zijn voorzien van veringen en goede banden om eenvoudig over oneffenheden te rijden. Een goede stoel en groot stuur geeft comfort tijdens de ritten. Alle modellen zijn voorzien van verlichting, remlichten en een richtingaanwijzer.  Modellen voor binnen en buiten combineren beide eigenschappen. Compact maar wel een actieradius om korte stukken buiten te gebruiken zoals boodschappen doen in de eigen omgeving. Ze zijn licht in gewicht maar niet opvouwbaar.   

Exemplaren met drie wielen heeft de grootste wendbaarheid maar voelen minder stabiel aan als een model met vier wielen. Een model met vier wielen is geschikt voor binnen en buiten. Het extra voorwiel geeft soms wel minder beenruimte. Een scootmobiel met vijf wielen is extra stabiel en geschikt voor wegen met drempels, stoepen en heuvels. Deze modellen zijn het zwaars in gewicht.   

Naast bruikleen door de Wmo is het mogelijk om ze te kopen bij bijvoorbeeld Mobiliteit op Maat, huren of te leasen. Koop is een goede keuze als er sprake is van blijvende mobiele beperking. De gebruiker zal het voertuig altijd moeten blijven gebruiken. Lease of huur is een goedkopere oplossing als de beperking tijdelijk is, bijvoorbeeld na een operatie. Lease of huur is geschikt voor een vakantieperiode of als u iemand op bezoek krijgt met een mobiliteitsbeperking.


Delen