Dagbesteding en begeleiding: dagbesteding mensen met beperking

Voor mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking zijn er mogelijkheden voor dagbesteding. Dit maakt de dag veelal aanzienlijk leuker en gezelliger.  Afhankelijk van de indicatie, de wensen en de mogelijkheden wordt de dagbesteding gezocht die het beste bij een klant past.  Dit kan dagelijks zijn, maar ook voor een of twee dagen per week. De mogelijkheden zijn enorm. Er is in elk geval iets dat grotendeels op de wensen en het kunnen aansluit.  Feit is dat veel mensen met een beperking met veel plezier en energie naar de dagbesteding toegaan. Niet alleen omdat dit hun dag breekt, maar ook omdat ze maatschappelijk mee kunne draaien, mensen ontmoeten en op het moment van de dagbesteding dingen doen waar ze plezier uit halen. En is dat niet het belangrijkste van alles? 


Wie betaalt het?

Een deel wordt door de regering betaald, maar er blijft altijd een deel over wat zelf betaald zal moeten worden. Veelal gaat dit naar inkomen: hoe meer je verdient, des te meer je betaalt. Wel is er een indicatie nodig. Immers, niet iedereen kan zomaar gebruik maken van dagbesteding. Is er een beperking. Lichamelijk of geestelijk dan zal gekeken worden wat de beperking exact is en welke indicatie daaraan verbonden moet worden. Deze indicatie geeft je een handvat naar het zoeken van de juiste dagbesteding.  Hoeveel er precies overblijft is zo op het eerste gezicht lastig te bepalen. Dit zal, tijdens het aanmelden snel duidelijk worden zodat u vooraf ongeveer weet waar u aan toe bent. 

Hoe ziet de dagbesteding eruit?

Dagbesteding voor mensen met beperking kent verschillende vormen. De zorgboerderij is een van de bekendste, maar er zijn ook creatieve dagbestedingen of arbeidsgerelateerde. Er is veel mogelijk, wat maakt dat een dag met dagbesteding veel leuker is dan het anders zou zijn. Het gevoel van meedraaien draagt daar ook een steentje bij.  Er zal altijd rekening met wensen, interesses en kunnen gehouden worden. Op die manier blijft de dag interessant, leerzaam en leuk. Surf daarom eens rond. Bekijk de mogelijkheden en win zoveel mogelijk informatie in. Op die manier weet u wat u kunt verwachten en is daar op in te spelen. Twijfelt u, vraag dan eens of u of de client even mee mag lopen. Dat is veelal zelfs de beste manier om echt bekent te worden met dagbesteding. Inhoudelijk is het namelijk veel breder dan men aanvankelijk denkt en praat ook eens met mensen die al gebruik maken van dagbesteding. Als ervaringsdeskundigen weten ze als geen ander wat het is en hoe het werkt.

 

Kijk voor een gevarieerde dagebesteding voor mensen met een beperking op LeekerweideGroep


Delen